广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

过年了,大家开心下.........炸角仔...全过程&图

la la la ,讲明,我没咁犀利,先头去朋友个Blog 见到有,然后ZT过嚟同大家Share吓,好了,去片.

以下系过程啊~~哈哈

首先讲下材料:面粉(一斤)
猪油(半斤)...我系市场买猪油翻来自己炸嘎~

椰丝,花生,芝麻,白糖...呢d用黎整陷~~各样适量就得,白糖最好拣大粒DD嘎,比较有口感....

第一步,炸猪油先..呢个系前一晚炸好嘎,所以5记得影...而且炸猪油好臭

第二步,猜粉,因为朋友个妈妈是点心师傅,所以熟手,距将面粉开为两份,一份用猪油猜(ps,就算猪油冻左,变成固体都可以直接

以下系过程啊~~哈哈

首先讲下材料:面粉(一斤)

猪油(半斤)...我系市场买猪油翻来自己炸嘎~

椰丝,花生,芝麻,白糖...呢d用黎整陷~~各样适量就得,白糖最好拣大粒DD嘎,比较有口感....

呢个系猪油

呢个就系猪油+面粉=猜好嘎样子

另外一份就用水猜...
水+面粉就系感啦~~~
之后将两份猜好嘎面粉再猜到一齐,呢度要用到呢跟棍

就系距啦

上面个块系猪油面粉,下面就系水面粉....猜到一齐,并用之前个跟棍look距地.......呢个过程其实我拍左短片..不过5识放上黎..

第三步,将花生炒熟,去衣..跟住压碎....再加入椰丝,芝麻,糖...捞匀...试试是否够甜就得

呢D就系捞好嘎涵啦~~

第四步,就系包啦...
呢D就系包好,准备炸嘎样啦~~~呢度下面仲有一层嘎

第五步,就系炸啦~~

最后就系完成嘎样啦~~~

噔噔噔.....

看到这个帖仿佛闻到它的香味,真想吃一个。

小时候中意食,也会包,但现在就……麻麻地中意了

小时候中秋,春节,元宵的时候家里就会包这个吃。怀念以前的日子!

包的好有水平。
要是我包的。没下油锅就全散了。..

稳 我 啦 ,我 识 包 架 ,次 次 煮 熟 左 ,我 第 一 个 试 味 架

小时候没有什么好东西吃, 过年吃角仔已经系非常享受的事情了......面粉要是多加几个蛋, 更是奢侈的行为.....

我好想吃了,口水都流出来了

原帖由 雪碧 于 2008-2-3 12:14 AM 发表
小时候中秋,春节,元宵的时候家里就会包这个吃。怀念以前的日子!
幸福!我小时候只有过年才有角仔食,小小时候,过年都冇得食角仔

屋企蒸年糕啊!要蒸成十几个钟啊!!一定好和味啦!!