广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

搞笑粤语对白数则

发上来大家开心下~

1.有個家電部的同事有次賣電飯煲……
因為新煲內都會有塊紙墊在底,所以笨sales同個客講 "煮飯時記得拎塊紙出來..."  
蠢客好疑惑咁問 "煮飯點解要拎筷子???"  
笨sales就答 "你唔拎塊紙你咁煮到飯丫?!?"  
蠢客回答 "我地平時都係煮好飯先拎筷子架喎..."  
笨sales開始不耐煩 "你唔先拎塊紙咪煮唔到飯囉!!!"  
(這時附近的一位女同事已經笑到孿左係櫃台底)
蠢客再問 "我煮左廿幾年飯...不嬲都係煮好飯先拎筷子..."  
笨sales答 "咩話??? 你舊果塊紙仲係度??? 塊紙你買左個煲返去就可以丟架啦~~~"  
蠢客問 "咩話???我要丟晒d舊筷子先煮到飯?!?"  
笨sales答 "梗係啦..."  
蠢客答 "你當我傻架!!!"  
旁边女同事為免個客嘈或者投訴,先忍笑挺身而出話畀個客知:係要先拎起墊煲底那塊紙……"

地点:深圳麦当劳 …
港客:〝唔该一个猪柳汉堡。"
店员:〝要蛋呀。〞
港客:〝唔要蛋喇唔该!〞
店员好劳气:〝你要蛋喎!〞
港客开始懞憎:〝我唔要蛋喇,我净系要猪柳汉堡咋!〞
店员更加劳气:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分钟呀……〞
(提示:大家用广告话读多几次“等”……)

3.

地点:正宗潮州菜馆…
客人:"伙计, 有咩好介绍呀?!"
伙计:〝食老鼠拼盘啦,有老鼠蛋、老鼠肠、老鼠猪耳,但冇老鼠鹅〞
(提示:伙计推介的是——卤水拼盘 )

4.

地点:香港数码通店内…
内地游客 : [呢个管睇到雷电吗? ]
售货员 : [唔会, 好安全架…]
内地游客 : [无雷电显示功能吗?!] (来电显示)
售货员 :[手机唔驶用避雷针的~]
内地游客 :[咁我部手机可唔可以出烟先? ]

笑完了

沙发都吾俾我坐,难得我今日甘水。。。。。

5.

地点:香港丰泽电器店内…
内地游客:〝请问呢部电视机有冇电视框呀?〞(Discount)
售货员:〝当然有啦。〞
内地游客:〝咁电视框几多钱呀?"
售货员:"唔好意思要成架买,冇得要个电视框架〞

Discount依个最搞笑!