广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

听风者 你若安好 便是晴天

因为周迅 +凉茶伟    麦兆辉+庄文强  强强组合

听风者  绝对 值得期待

同电影  风声  类似   但  同风声 入面 群星相比  

听风者  就只有  两大主角  撑场

而且  即使 凉茶伟  都系  周迅 嘅 绿叶{:soso_e120:}

凉茶伟呢次  中规中矩  无论系  前期 江浙男人 小器  来自底层嘅草根匪气

抑或 之后找到人生目标   踌躇满志  最后  工作失职嘅 自责  等等   都难唔到佢嘅

唔算一个难演绎嘅角色  

睇过电影中  女明星入面 周迅 系 极少令人会有失望 嘅表演

呢次当然都唔例外

简单嘅对白 到佢嘴  都可以  打动你

肢体语言   或干练或情深   眼角眉梢   流转    即使唔系秒杀  但 绝对系  值35蚊  票价嘅

好似咁样嘅功力  我谂起  张艾嘉

我就唔做剧透啦

费时影响大家感受

如果你谂住  睇  谍战片  步步为营 动魄惊心  咁 唔好意思 你会失望嘅  因为 基本无咩悬念

如果你以为 系 好似 无间道  咁  同样 唔好意思  基本 无咩哲理  

准确来讲  佢  系 一部  剧情片  内敛嘅爱情片

但绝对 无刻意嘅煽情

某几个位  直接到泪点

惊喜一  原来 佢系  范晓萱

无谂过  会见到佢 一开始 仲谂佢系边个 呢  后尾先知道  原来 系  宝岛  宜家 转作独立音乐 嘅  范晓萱   

惊喜二  完全系秋冬  成衣SHOW

从周迅嘅经典风衣  冷衫  绒裤  到凉茶伟嘅  背心  都相当惊艳  睇到你赏心悦目   一个咁娇小  女子 都可以 咁型  拍得咁高大  

美术指导 真系好得  

惊喜三  老春 咸鱼翻生  够养眼

已经转型 唔再拍三级片 专心做音乐人嘅  单立文  重出江湖 演一个拖鞋王  

昔日艳星  影后 吴家丽粉墨登场  你完全 估佢唔到

更加有  方平  等老戏骨  令 成出戏 都生色 唔少 赞好多个

那些难忘瞬间  

一直想问  一直纠结  你有爱过我吗  抑或只系执行任务  周迅 数次 用眼神演绎

系局长意思 抑或 系你嘅意思   

要你照顾一个盲佬  实在太辛苦你啦 我会同局长讲 叫佢换人

以后由佢来照顾你

你几时返来  唔知道

平安返来  成交  

如果我用上司身份 命令你  你会唔会放弃  

上述对白 真系令人心碎到一地都系

放唔低心中果个人    但却感受得到 你对我嘅好  

浮萍一样嘅两个人     无法 +不能 诚实面对内心声音

患难中建立  革命情谊  即使  无法携手人生路  

却彼此珍惜在乎  努力为你好  

甚至 用生命去捍卫

实践    你若安好  便是晴天   誓言

我地生活系一个和平年代  可以自主自己大部分生活

喜欢我喜欢嘅  

纵然诱惑层出不穷  考验  如西天取景   但爱 仍是人生最  美好嘅事情

如果今年就系末世   就让我地抵死相爱   

听风者    今日  全上海 上映  

2012  0808  0105

ps  提醒一下 大家 呢出戏  系120分钟 所以 一定 唔好饮咁多水 绝对系  考验 大家 肾功能嘅 {:soso_e120:}  

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?我要注册

x

评分

蓝业 + 80 赞一个!

你若安好,便是晴天

对中国电影没什么期待,来来去去都是那样的内容,都猜到下一步也干什么了,没有想象空间

我就无料去做编剧咯~~中国的电影确实也无咩睇头~~无兴趣,各人想法不一样姐~~  发表于 2012-8-8 02:28 PM
原来 阿姐 你咁得架 点解 唔去 做 编剧阿 嘥料  发表于 2012-8-8 10:02 AM

{:soso_e149:}我已经好久没去电影院看电影了。。。
你也真是有雅兴
一个人去电影院看这样的故事片
如果没有什么特技特效的纯剧情片
我一般就等过几天网上有链接了看{:soso_e120:}
主要是阿平不喜欢去电影院{:soso_e150:}

你就不要毁了人家了,女的和你有绯闻瞬间就被秒杀了,不过我猜有人多数也是男的,激情四射才更有料可爆啊!哈哈  发表于 2012-8-8 05:53 PM
你点知道 呢次 我又系一个去睇呢 抑或 你觉得 唔会有人肯 陪我去呢 哈哈  发表于 2012-8-8 10:03 AM

有一天,我给电视拆了,我爸和我说,你若安好,便是晴天,你若安不好,老子打死你~~转~~

你同你老豆 都好犀利 阿  发表于 2012-8-8 10:03 AM

前两年周迅演的《风声》我认为也不错。

我都觉得 佢 好得 绝对 比 同剧嘅 李冰冰 得 但竟然 李 凭 呢出戏 封后 绝对造马  发表于 2012-8-8 10:05 AM

你若安好  便是晴天 {:soso_e179:}

阿哥,几好啵,唔使讲课,赶早场啊。。。{:soso_e122:}

绝对奢侈。。。  发表于 2012-8-9 10:26 AM
你系hao得闲,消磨时间好无!用钱去消磨时间都算系一种 奢侈 吧?  发表于 2012-8-8 01:04 PM
咁无钱 系咁架啦 边 好似 有钱人咁 得闲 有时间 先去 睇电影 而 唔系 因为 平 因为 无地方去 打发时间 哈哈  发表于 2012-8-8 12:46 PM

之前看名字以为又是像风声一样是间谍片,看了你的详细介绍,应该是挺文艺的,有时间去看下

真系得闲到丫!!

今次边个陪你去啊?8下先!