广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

广东话俚语

俗語由來

"放飛機" 由來
何為放飛機呢?話說舊香港。有一日,就要上演飛機飛行。香港有史以來第一次有飛
機睇!仲要部水上飛機添!全香港萬眾期待:有人要放飛機睇啊!第一日到來,因為
打風,得開,眾人失望而歸;第二日,天朗氣清,各人以為有睇,點知個飛機師病,
要推到第三日。而第三日呢,到部機個引擎出事,修理唔到。跟住就──bye
bye喇!所
以人就用放飛機形容講去做,又唔做人行為!

" 巴閉"由來
"巴閉"來自廣洲話,好耐好耐以前系學習自印度話,漢朝既時候廣洲已經同東南亞及
中東等國家人民做生意, D 印度商人好鬼嘈,成日叫:"BAP RE, BAP
RE!",呢句意
思"我的天呀!",於是廣洲人就學地講 ,講下講下就變成今日" 巴閉"喇!

" 混吉" 既由來
原來系因為以前既小型飯店,只要你去幫襯就會免費奉送一碗清湯,飯店每日所售雞
鴨鵝豬牛肉,都用呢一鍋水整熟既,所以湯入面有肉味,然後落一堆味精,就系一碗
清湯啦!因為系清湯,所以入面乜料都無,即系空空如也,香港人覺得
"空"等於" 兇
",所以就改成"吉",所以碗湯就叫做 "吉水"。
當時,有好多窮人,入到飯店,一坐低,伙記就摞一碗 "吉水",D
窮人一口氣飲完,
靜雞雞就走左去,因為呢碗湯系免費,所以飯店唔可以捉,所以伙記就叫呢種混騙行
為叫做 "混吉"!

" 杯葛" 的由來
其實,"杯葛" 是英文 BOYCOTT
的譯音,意思即系"反抗和抵制",唔講你唔知,此
BOYCOTT 原來系一個人名,全名叫做 Charles Cunningham
Boycott,生於1832年,死
於1897年,系北愛爾蘭一個惡漢,專替貴族大地主等收租,手段兇殘,專逼害那些窮
困的佃戶,一遇到錢交租,就會諸多逼害。於是,呢班佃戶一呼百應,聯合起來對付
逼害者。杯葛打唔過地,惟有落荒而逃,自始面目無光,備受困擾痛苦而死。愛爾蘭
佃戶今次打勝仗,轟動一時,影響很大。此後但凡抵制或斷絕關系,成為政治經濟鬥
爭手段,就以此位愛爾蘭收租佬的姓氏命名,叫做 "杯葛"也。

" 大耳窿" 由來
原來開阜初,香港洋人印(度)人大集會,而放貴利的多數系
"白頭摩羅",這些"摩
羅差"戴白頭巾,所以人人都叫地做"白頭摩羅"。白頭摩羅扮相古怪,愛戴一只大如銅
元的耳環,所以耳朵要穿個耳洞,港人覺得可憎,稱他們為
"大耳窿"。不過,還有一
個說法,當時放貴利,都是放小額款項如三幾角錢,給勞苦大眾,為使人們知到他們
有錢借,便把一個銀元塞在耳朵的耳窿,作為記號,令人認得。

"一蚊雞" 由來
原來我地所講"一蚊雞"系與塘西風月扯上關系;話說去塘西召妓,初步手續先寫一張"
花紙",而格式亦有一定,先寫自己名號
(以幾多自稱),中間寫妓女名字,最後一行
寫妓院名稱。寫好之後,便交由酒樓雜役帶去妓院,那些阿姑接到"花紙",便應召"出

"。妓女每次局票收一元,而省港人士向來稱妓女為"雞",既然一元召得一"雞",
後來就索性稱一元做 "一蚊雞
"。順帶一提,這一元只是陪酒談笑而已,屬"體面上"
的手續,如果飲客要有更進一步的行動,還要花很多很多錢,這"一蚊雞
"只系美夢開
始!

"十三點 " 由來
"十三點"是上海市井俚語,因為解放之後大量上海人南移,才變成趣怪廣州話。"十三

"初時意謂"敲亂鐘",原來舊時的時鐘,每逢一小時便報時一次,例如下午四時,
鐘擺便會敲響四下,五點敲五下,至多系十二點,也不過敲十二下,但居然敲出十三
響,唔通有十三點不咩?當然系出問題,正如俗語所講癲癲地!所以,十三點就系代
表人既性格癲癲地。

"丫嗚 " 由來
有好長一段時間,廣東人已遺忘"丫嗚
"這俗語,不過,大約是一九八五年林子祥所唱
的《丫嗚婆》,重新使 "丫嗚 "流行了一陣子。
"丫嗚婆",醜怪女人,因為"丫嗚"本
身已經系怪物,而
"丫嗚婆"當然系好極有限。其實,以前有個漢朝大將軍叫做劉胡,
因為皮膚坳黑,所以叫呢個將軍做"坳胡"蠻人非常害怕大將軍之武功,每遇小兒扭計
哭啼,就索性拿這個惡人來嚇孩子們:" 劉胡來啦!" "坳胡來啦!"
"丫胡婆來啦!
"... "丫胡公來啦!" 由此可見,"丫嗚
"不算系甚麼怪物,只是個貌醜的黑炭頭將
軍,後來才渲染成為鬼怪!

" 捉黃腳雞" 由來
原來呢個搞笑俗語系出自廣東的農村,農民養雞,專養雌雞而唔中意養雄雞,因為雌
雞可以生雞蛋,所以價錢不錯。所以如果要拜神,當然先□雄雞黎拜,點捉雄雞?農民
先將谷撒在門外,群雞就會
"雞腳"食谷,當班雌雞食緊谷時候,班雄雞就"色心起"!
懶得去食谷,一撲就撲上雌雞背上,交配......
呢個時候,正系捉雄雞的最好時候,那色鬼當時並無防范,農民捉住它的雞腳,就得
啦!雄雞的雙腳呈深蛋黃色
"丫嗚 ". " 杯葛" ." 捉黃腳雞" 都未听过

我也没听过"丫嗚 ". " 杯葛" ." 捉黃腳雞"....

ha ha ~~~好搞野啊~~畅谈广东来啦!?~
不过现代都多左好多词是以前冇噶啦~
咩"呦~使乜惊啊!"
"潮人"
"屎弗鬼"
.......好多噶~~~~不过"丫嗚 "真是无咩印象哦~~....

捉黄脚鸡好象听过,呵呵,好笑

收到!!!

哈哈

云吞真系广州人,好有研究.哈哈

I only have not heard of "丫嗚". All the others are quite familiar.