广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: BEN

广东话需唔需要推广正音正字?

我好支持中国正统文化。。。。

BEN
:) 身为中国人而自豪  发表于 2012-5-19 06:31 AM

展翅高飞 发表于 2012-5-18 11:38 PM
《柑蕉桔梨萝柚 雁鹫雕狸狮狒》   《 雕喇升》   普通话点翻译?

噢 卖家顿 斯文D啦{:soso_e127:}

这篇文章都可以到杂志发表了。。。。

研究得好细致喔,起码有些典故和发音的斟酌是有做过作业的 "广州" 读成 “讲州" 这个问题我之前也想过,哈哈

另外还有一个"唔"同"冇","未", "唔好" 的区别,我想加两句

"冇"个人觉得 意思偏于 没有,或者没有拥有,有完成时的意思
"未"现在没有,但是将来可能会发生
"唔好" 不要,有祈使的意思
"唔要" 不要,不需要,不愿意的意思

冇 VS 未
例如,
A:今晚有冇逛花街啊",
B:冇啊,今晚仲要加班
这里表示的是 没有逛花市,是完成时的意思

A:今晚有冇逛花街啊",
B:未啊,食完饭先去
这里表示的是,没有去,但是准备去,尽管现在没有,但是将来有可能的意思

冇 VS 唔好
A: 今晚踢波,唔好叫明仔啦,拒听日要考试
这里表示不希望,叫明仔啦(球还没有开始踢)
A: 今晚踢球,冇叫明仔添,唔记得啦
这里表示,今晚球已经踢完了,但是没有叫上明仔

很多广东老乡在 冇 和 唔好之间有些不太注意,我经常在论坛上看到 在应该用 "未"和"唔好"的地方 错用了 "冇"

还例如

"唔好虾我啦,我好细胆", 表示是希望别人不要吓唬自己
"倨冇吓我,仲对我好好舔", 表示别人在过去的一段时间没有欺负自己

所以,冇 同 唔好 其实是有很大区别的

另外请教老BEN两个问题,虽然我自己觉得已经理解了,但是我觉得还是需要 clarify 一下
1) 普通话的昨天,应该对应是  ”寻日“ 还是 ”琴日"?
2) 粤语的 "阴功" 和 "冇阴功"的区别

谢谢

啊Kan 发表于 2012-5-19 02:14 AM

研究得好细致喔,起码有些典故和发音的斟酌是有做过作业的 "广州"  ...

多谢先,文章冇咁好啦,自己知自己事,对于粤语同广东文化我连细半桶水都未有。但见粤(语)文化渐微,而未推广标准化嘅广东话更系制约大家嘅沟通同自身发扬发展,希望可以搵到对祖宗文化有多少兴趣嘅朋友一齐讨论探讨加学习。我觉得有D 我哋普罗大众可以做到嘅事,语言学家系代替唔到嘅,所以先至以一个非专业人士嘅身份开帖讨论咁嘅专业问题。

寻日,琴日系都可以用嘅。 琴,寻系谐音。两种讲法都被承认咗为广府话标准讲法。据考究话,寻日来自古时“昨晚日”嘅音变。根据声母嘅接近,想嚟“寻日”可能会相对早D出现。

而,阴功,本义系基本同阴德,冇阴功,就是没有阴德。

但是他们引申义应该是一样的。引申为可怜、凄凉。用于感叹人生之不幸际遇。

例:
5.12地震时,好多人埋咗系砖瓦之下,真系(冇)阴功囖!

啊Kan 发表于 2012-5-19 02:14 AM

研究得好细致喔,起码有些典故和发音的斟酌是有做过作业的 "广州"  ...

关于唔好同冇,

大家其实知道,广州话入边系有连音读嘅词,如:乜嘢,连音就变成类似: 咩,

唔好,0系表示:“别,不要”嘅意思时候(当然“唔好”另有其他意思,如最基本嘅"不好"嘅意思),可以连音, 读音系近“冇”,不过声调唔同,声调同“唔好”中嘅“好”一样

而表示 没有 意思嘅 “冇”字声调会略低。

因为两者读音(唔好嘅连音同 冇)好接近,所以就真系好多人会借用冇字表示 唔好。

但系用“冇”嚟 表示 “别,不要” 嘅意思,我觉得应该就唔系正字,不过又真系好多人都用。所以都可以睇出唔用正音正字嘅危害:有时就可能真系会被误会意思0架。

如果可以嘅话,紧系支持~

Fantasy 发表于 2012-5-21 12:56 AM
如果可以嘅话,紧系支持~

如果可以嘅话? 系指广东话冇正音正字?定系指ZF 唔支持广东话搞正音正字?

BEN 发表于 2012-5-23 09:43 AM
如果可以嘅话? 系指广东话冇正音正字?定系指ZF 唔支持广东话搞正音正字?

如果推广,当然支持,如果有官方支持就更加好~

学习 学习

Fantasy 发表于 2012-5-23 09:23 PM
如果推广,当然支持,如果有官方支持就更加好~

我都系0敢话。。。不过我觉得要官方支持,首先民间要争取先。