广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
返回列表 发新帖
楼主: BEN

有冇粤西嘅朋友或者熟悉粤西白话嘅

之所以咁感兴趣,系因为有睇过D文章介绍,粤西嘅方言好可能系而家最快消失嘅方言,因为同时受到普通话同广府话嘅影响。原本以为粤西方言就系广府话。。。原来有咁多嘅。估计所讲嘅就快消失嘅方言就系俚话了。

深有同感,在外面的时间长了,回家头几天都说不出地道的高州话,再过几天,终于有说高州话的感觉了,不过很多说辞都变成广州话的说法了  发表于 2012-5-19 12:17 PM

真系无谂过呢个问题哦,按你甘样讲,真系有可能会消失哦,因为依家好多人都讲广府话啦,就我自己都已经唔记得罗定话点讲啦!

惭愧!  发表于 2012-5-17 12:16 PM

涟漪 发表于 2012-5-17 12:16 PM
真系无谂过呢个问题哦,按你甘样讲,真系有可能会消失哦,因为依家好多人都讲广府话啦,就我自己都已经唔记 ...

我特别八卦0者。。。

不过广府话都面临呢个问题,越嚟越边缘化,就系担心紧我哋嘅粤语0系不久将来会消失,先至留意到类似嘅文章。

选择使用乜语言系人嘅基本权利。希望子孙后代继续有呢种权利同埋选择啦。

{:soso_e179:}讲得岩!

--#
粤西好大范围喔.
肇庆直到湛江都算粤西.
你要问粤西白话同标准广州话有咩唔同命题好大.不过既然系白话,肯定会相通
纠正下,外地媳妇本地郎个阿娇讲既系化州话,茂名本地话接近湛江口音

BEN
多谢提点!  发表于 2012-5-21 09:37 AM

乡下茂名的撸过。。。
粤西范围好大,阳江、茂名、湛江都属于粤西。
阿娇讲的是化州话中间掺杂一点信宜话,化州虽然离茂名不远,但说的话基本差异很大,茂名本地话跟湛江话比较接近,但又有很多不同,阳江话又是另外一个说法了。