广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

世博行

幸运地  朋友有证  可以免费入 世博园

于是  今日我就去左   世博园  

人多  

基本上 开嘅场馆 都系  人满为患

于是 就系外围逛左下

若吾系    撑到6点   坚挺到  8点半   看怕 一个馆  都入吾到去

好多场馆 都未建好

成日落来

感觉   就好似  深圳  世界之窗

适合影相 而已

好多场馆  其实 都无咩创意

常规展览+影像而已

不过  最舒服就系系   岸边 呆坐

当然  夜晚 灯光 好靓   仲会随着  音乐而  起伏添

仲有喷泉

适合 牵手  睇呢个   繁华盛世

未开园  就已经甘多人    若开园  一日系无可能逛得晒

我嘅建议系   最好你自带一个杯  因为水系可以去装嘅

至于吃 当然比出面贵啦  你可以带包去咬

至于场馆   基本上 永久建筑都不怎么样  如果 要排队去睇  只会浪费金钱、时间  同  失望  

尤其系  城市生命馆  

世博轴   夜晚 好靓 建议 夜晚 去影相   入夜之后  浦西 展区  就好似  鬼城一样  小恐怖  建议 拍拖朋友可以去做坏事

智利馆系有野吃嘅

荷兰馆貌似有缆车坐  仲未整完

西班牙馆 相当大  

韩国馆  外墙系    用韩文砌成  颜色鲜艳

澳大利亚馆  入面都好有心思  睇完佢地短片 你会想 移民去  果度  而门口  8蚊  两块蛋糕  味道都吾差   大家不妨可以考虑破费下

至于  英国馆  果个好似 刺猬甘样 外墙  其实 吾大  

法国馆 门口果几张 油画 就已经相当艺术  就连工作人员着嘅制服  都好特别  系法国国旗三种色  款式系工人裤   可惜系  人多到阿妈都吾认得    无去到入面

而日本馆 本来话8点收  点知道  7点就收啦   郁闷中

至于 外众期待   中国馆   因为我个证件系吾可以入去  所以 就吾清楚啦

中国各省市  场馆  亦未见突出

特意 去  广东馆  

见到熟悉 骑楼  就想番屋企  无奈 整得  实在简陋

令人汗颜中

世博也就不外如此

凑下热闹啊  晒下太阳 补下钙

系吾错  方式

当然 因为好多场馆在建   希望  

5.1  之后    世博   令人眼前一亮

最后加3句  外国人真系好有礼貌   识讲中文  临走  仲同你笑住甘讲88

志愿者  态度都好好  只系无个好样而已

但问讯处姐姐 却系  仪态万千   连企 都企得  好得

评分

Ryml + 100 谢谢分享

可以去做坏事.........

呵呵。。。。。。。。。。。。。。

你朋友仲有没证啊,可以带晒我地去睇睇:dabin8~~~~~~~~

本来打算买2张票,可以去睇两次,但前天收到朋友发来的邮件,看着照片里世博会馆到处人山人海,乌雅雅一大片人潮,场面非常壮观...:
预约要排,入场要排,吃饭要排,方便也要排...成个场所见都系系排长龙..
怕怕啦.所以决定只买一张,到时入去凑下热闹就算啦..
最后,建议有肾亏的朋友,穿好纸尿裤再进去场馆会比较好一点..否则会出大事的..哈哈.

希望我五月中或五月底去噶时候..会感觉好呢..

人多,我会好冇耐性噶。咦。。。我要避开最多人嘅时间,六月份先去睇。

又话唔可以 带野入去食?

肯定要去睇,过左5月先~~~~~~

甘有无相睇啊,大哥