广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

猪脚姜的做法

我好钟意食猪脚姜,以前阿姨系广州开铺头专卖呢个猪脚姜,真系日日食都五会觉得厌咯, 而家佢无做咯....但时不时系屋K都有整...就少咯......
不过每次返新会,我地都会出去食,系新会有一间整D猪脚姜都超好食...

早排去到燕子屋K聚餐...SAM哥老婆有提到猪脚姜好食.....我就觉得奇怪拉....系上海你话揾呢D猪脚姜系无咖...我认为可能上海D女仔睇到猪脚就会话肥...所以.......
SAM老婆话返广东食过几好食... 真识货.... 识食喔.....
以前岩来上海果阵我都有谂过系上海整返间买猪脚姜...点讲佢有好高既营养,冬天食又保暖....女仔食左又可以美容....对皮肤真好好咖...五信??不防试过.......
写到呢度就想起阿姨整果D拉.....口水都流阿...好味味...
好拉..五好口水多过茶......讲下材料同做法先.....

呢个是上网揾既,嘻嘻嘻...写得五错咖~贴上来比大家睇下...

材料:
甜醋(4支)、酸醋(1支)、姜(2磅)、猪手(2磅斩件)、蛋(煮熟去壳1打)、盐(1/4汤匙)

做法:
1.用慢火将甜醋烧滚。
2.姜去皮洗净,吸干水份,拍松,用白锅炒干多余水份,洒入幼盐炒片刻,盛起放入甜醋内慢火煲1小时。
3.猪手洗净,放大滚水内煮数分钟去味,盛起过冷水,用布吸干水份。
4.将1支酸醋加入姜醋内,翻滚后加入猪手,慢火煲半小时,离火,待冷却即可。
另外:姜醋若需久存,姜及猪手放入时必须吸至极干,否则多余的水份会令姜醋易变坏;煲盖上的倒汗水也易使姜醋变质,所以煲姜醋的容器宜用瓦煲。
此煲适合产妇产后食用,女性经期前后食用可使月经畅顺,去风寒。

甜醋,大家都说是八珍甜醋好,但是价格比较贵,用海天的甜醋也行,价格比较便宜些。不
过坐月子呀,别亏待自己,稍微贵一点也不怕的姜,一定要用老姜。炒干水分不但可以长期保存姜醋,而且还可以避免用姜造成的燥热,上
火.

第 1 幅 汆过水的猪脚

第 2 幅 汆过水的猪脚近景

第 3 幅 原料:姜
姜,如果想辣D就老姜,如果钟意食姜既朋友,可以比嫩姜....煲好后就甘食都超好食.....
至爱.......

第 4 幅:  把醋放进去

第 5 幅: 加点清水进去

第 6 幅 待煮的猪脚 (这一张是最好的.用这种沙锅煮..)

第 7 幅 成品

睇到就想食拉..好味
头像被屏蔽

嗯嗯...系阿...

哇~
这个猪蹄看着就好诱人啊~:dabin8

头像被屏蔽

哇~
这个猪蹄看着就好诱人啊~:dabin88" />
在水之瑜 发表于 2009-2-28 09:13 PM

呵呵...得闲可以煲来食..真系无得顶...

成日都无米落过肚。。。
睇到都想食添
henryhua 发表于 2009-2-28 09:14 PM

讲真,我今日真系成日无米落肚阿..而家已经肚饿拉...准备煮饭食先得...
想要D猪脚姜捞饭食...

肚子饿饿。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

头像被屏蔽

唔系瓜,宜家先煲饭食啊?
不如煲多个两个人饭啦。哈哈,我都饿啦
henryhua 发表于 2009-2-28 09:51 PM

嗯嗯...煮紧拉..快D过来拉..