广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: sandraonline

一个人的世界

头像被屏蔽
原帖由 gzjam 于 2008-12-15 07:37 PM 发表
俺为寂寞而生存,大姐

你真是历史悠久啊,好久都没见你了

原帖由 sandraonline 于 2008-12-15 10:49 AM 发表

或者我是狮子座的,特别特别怕寂寞。

或者换个说法,一个人的时间占生活的大部分,这其实并不是件好事。我知道有时候需要空间让一个人安静,强调的是“有时候”,用来平衡状态。因为毕竟人不可能脱离其他人而 ...

怕寂寞,但社交那堵墙缺又是自己建起来的啵,:)

一个人的生活,到一个属於自己的天空自在地遨游!!!

GONE WITH THE WIND ×2

享受独处时的那份宁谧

原帖由 心淡 于 2008-12-12 09:22 PM 发表
我觉得只要朋友多了就不会寂寞啦~~~~~~~~~~~~~~

其实朋友多了,会更寂寞~~~
欢聚过后,一个人回家~~一个人面对4面墙~~~晚归了,也没有家人的唠叨~~~生活还是要一个人..............那才叫真的悲伤~~~~

原帖由 sandraonline 于 2008-12-13 11:30 PM 发表
请问LS甘多位“一个人其实几好的”是真的自己内心深处最深切的体会吗?

恩,我系噶~~
呵呵!
其實當初一個人黎到上海,被公司安排同D男生一起住,當然我系一個人一間房。本來有個女仔同我一間房,但系距去左男朋友度住,已經搬離左男生宿舍,於是我就一個人擁有自己既空間。。。
之後再有女仔入黎,住左唔夠兩個月,個女仔就搬左距男朋友宿舍度住(距同距男朋友一起黎上海做野,都系廣州人),而呢個時候我地公司亦都開始分開男女生住,我就搬左去女生宿舍,因為果個女仔去左距男朋友度住啊,所以系新宿舍我又系一個人一間房~
再之後又有一個女既入黎,本來距同我唔系同一個房間,後來因為某原因,距搬左我房同我一起住,點知道一個月多D,距就翻左廣東了,於是間房一直都變成我一個人。。。。
直到08年4月,我同兩個女同事自己搬左出去外面租屋,終於同左一個女同事一間房,但後來呢個女同事系上海穩到個好男人,又離開左了,所以我而家又變左一個人一間房~
或者就因為甘樣既緣故,所以“一個人”呢個詞系我心中已經定格,雖然而家又要考慮搬屋,我同事話希望大家一起住,但我個心依舊覺得其實自己已經習慣左一個人一間房,一個人住~
總系覺得,返工翻到宿舍,一個人系間房度,開住部電腦,上下網,聽下歌,有時都覺得幾自在,雖然孤獨感覺一直伴隨住我啊,但已經習慣咯~
一個人其實都幾開心既,呵呵~

一个人、两个人,都吾重要,重要既系,自己开吾开心。

我可以一个人去做好多事情,但从不会一个人坐係餐厅食饭

我可以一个人去做好多事情,但从不会一个人坐係餐厅食饭
Minyi 发表于 2009-11-5 08:34 PM

点解???