广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

大家多多支持嶺南文化,支持廣東文化,支持廣州文化......

希望各位多多支持我D自己嶺南文化同埋本地D音樂.....
系度為大家推薦D廣州本地音樂都幾得意
各位朋友多D支持了
唔該哂
.........

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?我要注册

x
本地音乐??例如???

東山少爺-落雨大.mp3

《猪都笑了》粵語
http://《猪都笑了》粵語.swf

我一向都支持嘎啦~~~~~~~~~~~~

《落雨大》
演唱:東山少爺 黃毅成  作詞/作曲/編曲:黃毅成  角色扮演:黃毅成  合成:飛機

落雨大,水浸街,阿哥擔柴上街賣。
阿嫂出街著花鞋,花鞋花襪花腰帶。

(RAP:細細個我就識唱呢首歌,嗰時成班朋友仔,排排坐,食果果。
人之初,問誰無過,做錯事有父母原諒我,偷偷拍嚇拖。
大個咗,出嚟做嘢成熟咗,發現揾食艱難囉,冇錢咯喎,乜都禍。
收工揾咗阿成出嚟唱嚇歌,我老細啲衰嘢,你有冇聽過?)

老細:阿邊個邊個,咁少嘢都做錯,搞到公司損失咗。
一於調你去洗廁所,一系你畀份report我,今個月嘅獎金,冇得攞。

阿成(笑住講):嗨,噉你咪去洗廁所囉!
我:喂,你唔系呀話,你系咪兄弟呀?噉都笑我。
阿成:唉,咪講埋啲衰嘢喇!嚟喇,飲杯飲杯,飲勝!喂,我哋只歌喎!喂,阿成佢有冇點唱呀?

落雨大,廣州水浸街,各位兄台已長大。
要知揾銀最艱難,雙眼通紅聲沙曬。

(RAP:細細個我就識唱呢首歌,嗰時成班朋友仔,排排坐,食果果。
人之初,問誰無過,做錯事有父母原諒我,偷偷拍嚇拖。)

阿成:喂,講到拍拖,你大學嗰時候嘅女朋友點啊?
我:哦,冇囉,嫁咗個有錢佬喎,上次同學聚會重見過佢,曬命噉曬。

舊女友:我有部保時捷,都唔好坐,都系加長版林肯最啱我。
我住喺二沙島,啲空氣又唔好,住響倫敦,我又怕大霧,都唔知點算好。

阿成:哇哈哈,咁誇張嘅,做戲噉做呀。
我:唉,咪就系囉,唉,唔好講喇,飲呀!
阿成:唉,飲啊飲啊。唉,唔得喇,哎呀,想劏。
我:你冇嘢吖嘛?
阿成:想劏,你自己唱只歌。
我:乜咁鮓0架!

(RAP:人比人,比死人,不需理會別人,做好我本分。
好有錢,好有面,夢想未必實現,世上有啲嘢,比錢銀更值錢!)

揾多幾多錢,不一定快樂,不需心酸酸,希望在明天。
不管前路多艱險,互勉盼到新一天。

*落雨大,水浸街,阿哥擔柴上街賣。

头像被屏蔽

呵呵,我都好撑东山少爷噶!!!

東山少爺-月光光,照羊城.mp3

《月光光,照羊城》
演唱:東山少爺 曲/詞/:黃毅成  rap:番鬼仔/黃毅成  粵劇數白欖:方豔兵 合成:飛機

click click clark著屐去街睇戲,
風吹起幾多空置蟬蛻,
青石板路街裏叔伯提佢,
天陰陰阿嬸收衫歸去。
遠遠眺望見珠江水裏,
有只艇在那高聲叫賣,
一息間滿天千色風雲轉幾歲。

那只艇載著艇仔粥去,
雞公欖已經消散夢裏,
街上叫賣都已不再純粹。
笑笑我未見鄉音改去。
遠遠我望見街中深處,
有個細路佢聽緊往事,
可否將那首不朽歌兒唱多次。

月光光,照地堂。
蝦仔你乖乖瞓落床。
聽朝阿媽要捕魚蝦囉,
阿嫲織網就到天光。
(白欖(女):我個心又驚,我個心又慌。)

那只艇載著艇仔粥去,
雞公欖已經消散夢裏,
街上叫賣都已不再純粹。
笑笑我未見鄉音改去。
遠遠我望見街中深處,
有個細路佢聽緊往事,
可否將那首不朽歌兒唱多次。

月光光,照地堂。
蝦仔你乖乖瞓落床。
聽朝阿媽要捕魚蝦囉,
阿嫲織網就到天光。

(白欖(女):我個心又驚,我個心又慌,何幸今宵會我郎。(男):問嬌何曾複安康,複安康?Yeah!Come on!我個心又驚,我個心又慌,何幸今日就會我郎,會我郎。問嬌何曾複安康,yeah!複安康?Come on!baby!Yeah!)
(白欖(男):氹氹轉,菊花園,炒米餅,糯米團,阿媽叫我睇龍船。我唔睇,睇雞仔。雞仔大,拎去賣。落雨大水浸街,阿哥擔柴上街賣。)

月光光,照地堂。
蝦仔你乖乖瞓落床。
聽朝阿媽要捕魚蝦囉,
阿嫲織網就到天光。

儿歌 —— 何家公鸡何家猜!

真怪诞,又有趣,
你望望公园里,有四百只鸡鸡咯~咯~咯~
是何家的不知道,何家公鸡何家猜;
何家小鸡何家猜,何加公鸡何家猜,
何家母鸡咯~咯~咯~
猴子哥哥熊先生,松鼠妹妹牛叔叔,
黄狗爸爸羊妈妈,来猜来猜哟~