广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

苦口良药

今日收工 同 同事等电梯

无聊 之中  我就见到佢对鞋  鞋带  好似 咸菜咁    于是我就话  不如 换吓鞋带啦  

同事就话 点解啊  呢对鞋就系咁样鞋带啊  我话 吾好睇罗  

同事就话  吾系啊 我觉得几好啊  

后来我地就一齐入  左电梯   

出电梯  我地系往同一个方向行

同事突然话  你来左公司几耐啊  我话 差吾多两年啦  点啊  

同事话   你好似成日都着呢对鞋 无换过 系米啊

系啊  呢对鞋 好着啊     而且 上海鞋咁贵

同事话 好着都吾使成日着架 你咁悭做咩  到时 一个吾小心 世界末日   你吾通揽住钱喊咩

我一时之间  O晒嘴   

最后 佢仲好  语重深长  同我讲

系米无人咁讲过你啊  因为佢地吾敢讲啊  我就吾同呢 我当你系朋友啊  所以 先提醒你

记得 好好对自己   

然后    同事就   扬长  飘渺而去

好啦 本来 我都吾觉得自己有问题   比佢讲完  我就开始 反省

一路上  谂啊谂啊

系喔  我系米有问题呢  

我觉得我已经对自己好好  得闲就买 朱古力吃  (差吾多过期嘅)  或者  买杯野喝(新张 买一送一)

吾买鞋比自己   就叫做 对自己吾够好

上海鞋贵 系一个原因     最重要 就系贵得来吾值     而且 我番工 系吾可以着  波鞋 更加 吾可以着 白底 嘅  所谓便鞋

好难得 系  两年前 比我系一个特价场   撞到一对  C开头  以舒服著称  啡色面  嘅  懒佬鞋(无鞋带 一着就OK)

于是一着就到宜家   已经系第二对(两对都系一摸一样嘅)

真系好舒服  而且 性价比 好高

都吾系无见到  令自己心动嘅鞋  要么就系贵到阿妈都吾认得 要么就系吾可以着番工

我吾知道其他人点 我觉得   买鞋  最好  买一对  上班都可以着 如果买对贵嘅  但系平时休息 先可以着  

我系一定吾会买嘅

表述完毕   

——好啦   突然之间 我发现 我点解  要自己说服自己呢

我觉得   完全就吾系因为我嘅鞋 问题   

而系因为  

我曾经嘅毒舌   

先踩人地在先  咁人地  肯定 不忿  我点解要比你踩先   大家咁高咁大

你令我吾好过 我都吾会令你好过嘅

好啦   于是   同事就搵位  入    砌我啦

冤冤相报何时了

咁样讲   虽然好似有小小夸   但系   事实上  都吾系无道理架

有因先有果

边有咁多无啦啦   

当然  我吾知道我咁样解读  呢件小事 系我敏感     

抑或如同事所言     逃避现实    无生活情趣   吾懂得装扮自己  吾好好对自己

不过 认真想想

虽然 话 苦口良药

但系  又有几个人真系有咁样勇气

比人笃爆  之后  吾嬲  反而多谢 感激你呢  

再讲  品味 着装   见仁见智  你觉得吾好睇   但系人地就系中意啊

无论系因为价钱 抑或 因为 果个  LOGO     你又吾系人地  点知道  好吾好着    舒吾舒服呢

你自己一对鞋 都着足  几年  日日着啦  

将呢件小事 写出来  

希望大家  能够 吸取 前车之鉴

你要人地吾好过       人地都会令你好过嘅  

听一个一直都咁  毒舌  嘅人   讲呢番话   系米好  吾惯呢

哈哈

我都知道我一直毒舌  得罪过 好多人  

虽然系无心   

但系从来就无考虑过人地系米可以感受得到

真心希望  同大家分享  以上自己嘅小小顿悟

能够 系有生之年  大家 能够做得更好  生活得  更幸福

每一日都努力  咁  即使系 听日  就系 世界末日  都吾会有咩   遗憾

——如果  真系有末日    我好开心  我生命中 曾经有过你嘅出现  

我更加 感激    大家给予过我嘅  关怀  机会  肯定  爱护

无你  我一定吾可以 捱到  今时今日

祝有情人   白色情人节 快乐   

无情人   就从呢一分钟  开始 学习    做一个  更好的人  

为自己  为  未来那个   爱人   

VENTURE

20110314     2255

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?我要注册

x

评分

小非凡 + 80
Happynut + 100 Good!
yifei + 100

我常穿的几双就是穿了好几年的鞋,没有穿破,穿得又舒服,为什么不穿?
突然发现我的衣服也是这样,哈哈!!

呵呵,每天都进步就好,,,,其实也可能他和你一样,都是好心拉。。。多想了你

我大学几年一直都穿同一款鞋子,换了三双。鞋子舒不舒服只有自己知道,自己喜欢就行啦!

哈哈哈 感悟的好彻底啊
曾几何时 也曾被一个同事说 你好像穿来穿去都是那几件衣服 怎么不懂多疼自己呢 …
不说不觉得 于是 回家一看确实也是 于是 就开始胡乱拼命买了好多件 可发现结果还是穿来穿去就几件 也有那么几件没拆标签的还呆在角落 可还是每隔一段时间就会采购一番 好像已经成了习惯 前辈说 女生的衣柜鞋柜包柜里永远都会少一件 是臭美么?还是无谓的浪费?
我想 无论如何 在购物的当下心情是愉快的 这就足够  哈哈哈 跑题了

一对拖鞋,小小高跟,穿出街的,我都买佐4对啦,穿3年几,夏天我就日日穿啊,好衬衣服又舒服,穿到本来仲想买,间店话个款停产了
(我自己穿4对,买佐3对比朋友)哈哈

差唔多过期嘎古朱力会便宜些么?

点买?

好的。明白了。谢谢!  发表于 2011-3-15 11:26 AM
梗系拉 来福士 好时 朱古力 旗舰店 成日有得卖架  发表于 2011-3-15 11:17 AM

可怜我,没有一双可以穿三年的~自己太花了~

放起来的几乎不再解封过~~真的要整理了!!!  发表于 2011-3-15 12:50 PM
你鞋柜有二十多双鞋子,摆了三年的鞋子应该就有........哈哈  发表于 2011-3-15 10:29 AM

有时喜欢一样东西,就是坏了还是想再买一样的~~~

吖哥,真喺太有才啦。
一件生活小平常事都可以写得咁动情!
自己知自己事嘛,舒服、开心就好啦!但适当时候都要好好对待自己嘅。
我依家喺肥咗不得不败家,换Size。