广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

唔舍得吖~~·

En....Tomorrow will fly back to Shanghai lah.
Really cherish the last few new year holiday's hours with my family.
Don't wanna back...............

依家大个咗咯,出咗嚟社会做野,好少时间陪屋企人。面对每次家人嘅告别,心入边都唔咪滋味~~尤其喺次次上车后都会喺车窗度,见到妈咪偷偷转身喊,慢慢抹去眼角嘅泪水,头仲喺一直向外望,追赶部车行驶嘅方向,盼见到车入嘅自己。。。好心酸~~~
就好似妈咪讲果句,依家D细路噃屋企就好似客人咁样咯,匆匆几日,就要离别,好唔惯~

唉。。。之前细个读书果时,日日响屋企对住距地又会觉得好烦,嫌距地长气、啰嗦,希望快D离开距地嘅臂弯,喺出边玩;大个咗咯,又会感慨,陪距地时间少咗,心入边惭愧~~~真喺果句可怜天下父母心~~~

无论点都好啦,家人永远喺最锡我地,对我地最好嘅,有时间一定要多陪陪距地,聊聊家常,都好足够咯。距地其实唔咪要求自己嘅仔女揾到好多好多嘅钱,做到世界噃嚟,吐气扬眉,先至会开心。。。有时只喺求可以同我地食餐饭,行次街仔,开心咁大嗌我地去训觉,偷偷见我地训着,踢咗被,轻轻地帮我地盖上,慢慢摸下我地额头,嘴度咿咿哦哦讲紧野。。。。。。。。。。。。。

评分

Happyangel + 10
蓝业 + 80 为天下父母心!
yifei + 100
勇不落格 + 200
王品开 + 80

大家有冇挂住我吖~~嘻嘻~~

有挂住吖
如蚊帐钩般....

评分

Happynut + 88 挂住我就俾个大红包,嘻嘻

樓豬既感受..在下亦都感同身受...
另外就喺..我冇掛住你..

唔挂住我冇红包,哈哈  发表于 2011-2-10 12:35 PM

同上,加一,差一个字

感同身受,每次都舍不得走。回到家即使每天不出门,都不会觉得闷  在家一切都好

家永远是最好的~  发表于 2011-2-10 12:36 PM

细个 系屋企 ,成日想周围走,五想父母管太多
     大个 出到来,往往想翻去,见翻亲人感觉好亲切

要学识珍惜与家人一齐嘅时光~  发表于 2011-2-10 12:37 PM

你快D嫁  然后 生仔 比佢 凑 仲开心啊  

但系  系米想嫁就可以安心嫁先    我成日都觉得 结婚系一件好简单嘅事 但系  嫁得好吾好  安吾安心 呢个先系问题所在

离开系为了回来

因为短暂  所以先格外  珍惜   

吖哥讲嘅野认真有水准嘅啫!!  发表于 2011-2-10 12:38 PM

评分

Happynut + 80 新年红包送俾你!!

这就是家。。。。。任何地方都无法比拟的。

距离产生想念,日日在家,估计又系另外一个思维。所以,要珍惜在家短暂的时光。

孝子一个,抵锡!  发表于 2011-2-10 12:39 PM

评分

Happynut + 80 新年快乐、一切顺利!

我都唔舍得离开我温暖的被窝来返工啊~

不过我很挂住你
盼你速速归来

美女想我当然要快点回来才行呢。嘻嘻~  发表于 2011-2-10 12:39 PM

评分

Happynut + 80 等呀等,等你跟某人的喜糖与红包哦~:)