虾你波凸 发表于 2012-8-8 01:17:20

听风者 你若安好 便是晴天

因为周迅 +凉茶伟    麦兆辉+庄文强强强组合

听风者绝对 值得期待

同电影风声类似   但同风声 入面 群星相比

听风者就只有两大主角撑场

而且即使 凉茶伟都系周迅 嘅 绿叶{:soso_e120:}

凉茶伟呢次中规中矩无论系前期 江浙男人 小器来自底层嘅草根匪气

抑或 之后找到人生目标   踌躇满志最后工作失职嘅 自责等等   都难唔到佢嘅

唔算一个难演绎嘅角色

睇过电影中女明星入面 周迅 系 极少令人会有失望 嘅表演

呢次当然都唔例外

简单嘅对白 到佢嘴都可以打动你

肢体语言   或干练或情深   眼角眉梢   流转    即使唔系秒杀但 绝对系值35蚊票价嘅

好似咁样嘅功力我谂起张艾嘉

我就唔做剧透啦

费时影响大家感受

如果你谂住睇谍战片步步为营 动魄惊心咁 唔好意思 你会失望嘅因为 基本无咩悬念

如果你以为 系 好似 无间道咁同样 唔好意思基本 无咩哲理

准确来讲佢系 一部剧情片内敛嘅爱情片

但绝对 无刻意嘅煽情

某几个位直接到泪点

惊喜一原来 佢系范晓萱

无谂过会见到佢 一开始 仲谂佢系边个 呢后尾先知道原来 系宝岛宜家 转作独立音乐 嘅范晓萱   

惊喜二完全系秋冬成衣SHOW

从周迅嘅经典风衣冷衫绒裤到凉茶伟嘅背心都相当惊艳睇到你赏心悦目   一个咁娇小女子 都可以 咁型拍得咁高大

美术指导 真系好得

惊喜三老春 咸鱼翻生够养眼

已经转型 唔再拍三级片 专心做音乐人嘅单立文重出江湖 演一个拖鞋王

昔日艳星影后 吴家丽粉墨登场你完全 估佢唔到

更加有方平等老戏骨令 成出戏 都生色 唔少 赞好多个

那些难忘瞬间

一直想问一直纠结你有爱过我吗抑或只系执行任务周迅 数次 用眼神演绎

系局长意思 抑或 系你嘅意思   

要你照顾一个盲佬实在太辛苦你啦 我会同局长讲 叫佢换人

以后由佢来照顾你

你几时返来唔知道

平安返来成交

如果我用上司身份 命令你你会唔会放弃

上述对白 真系令人心碎到一地都系

放唔低心中果个人    但却感受得到 你对我嘅好

浮萍一样嘅两个人   无法 +不能 诚实面对内心声音

患难中建立革命情谊即使无法携手人生路

却彼此珍惜在乎努力为你好

甚至 用生命去捍卫

实践    你若安好便是晴天   誓言

我地生活系一个和平年代可以自主自己大部分生活

喜欢我喜欢嘅

纵然诱惑层出不穷考验如西天取景   但爱 仍是人生最美好嘅事情

如果今年就系末世   就让我地抵死相爱   

听风者    今日全上海 上映

http://zhangmenshiting2.baidu.com/data2/music/5832875/5832875.mp3?xcode=df798bb011dea834d21c0ed7334abdcd&mid=0.73348922871347

ps提醒一下 大家 呢出戏系120分钟 所以 一定 唔好饮咁多水 绝对系考验 大家 肾功能嘅 {:soso_e120:}

叶小小 发表于 2012-8-8 09:21:03

你若安好,便是晴天

icecream 发表于 2012-8-8 09:26:55

对中国电影没什么期待,来来去去都是那样的内容,都猜到下一步也干什么了,没有想象空间

在水之瑜 发表于 2012-8-8 09:27:24

{:soso_e149:}我已经好久没去电影院看电影了。。。
你也真是有雅兴
一个人去电影院看这样的故事片
如果没有什么特技特效的纯剧情片
我一般就等过几天网上有链接了看{:soso_e120:}
主要是阿平不喜欢去电影院{:soso_e150:}

阿铮 发表于 2012-8-8 09:39:47

有一天,我给电视拆了,我爸和我说,你若安好,便是晴天,你若安不好,老子打死你~~转~~

dancyzheng 发表于 2012-8-8 09:49:15

前两年周迅演的《风声》我认为也不错。

小坤坤^-^ 发表于 2012-8-8 12:10:11

你若安好便是晴天 {:soso_e179:}

mywish 发表于 2012-8-8 12:35:21

阿哥,几好啵,唔使讲课,赶早场啊。。。{:soso_e122:}

心随路转 发表于 2012-8-8 13:17:23

之前看名字以为又是像风声一样是间谍片,看了你的详细介绍,应该是挺文艺的,有时间去看下

嘉希 发表于 2012-8-8 13:20:28

真系得闲到丫!!

今次边个陪你去啊?8下先!

页: [1] 2
查看完整版本: 听风者 你若安好 便是晴天