广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 虾你波凸

再见,刘翔,早有预谋的退赛

在酒店看CNN新闻,两小时里边,LIU XIANG这个名字被不同的四条新闻说了不晓得多少次,他就算是飞人,也还是个人,心理上生理上都是人,心理上生理上承受压力都是有限度的

国内国外都在舆论这件事,作为自己的同胞,是否宽容点更好呢,让他在未来放射光芒

原帖由 BEN 于 2008-8-18 10:14 PM 发表

都话骗点击咯, 你地争论得越劲, LZ越开心啦.

非常同意这个说法,可以预见的,地球人都知道对于他的议论不会少

原帖由 彩虹栩栩 于 2008-8-18 10:54 PM 发表
在酒店看CNN新闻,两小时里边,LIU XIANG这个名字被不同的四条新闻说了不晓得多少次,他就算是飞人,也还是个人,心理上生理上都是人,心理上生理上承受压力都是有限度的

国内国外都在舆论这件事,作为自己的同胞 ...

越有能力的人,越能享受掌声与美誉,就要背负越多的压力,
--------- 能量守衡定律奥运版

一个运动员任何情况下,在不受外力的作用时,总能一直夺金。
------ 惯性定律奥运版

理解万岁 波仔不会在炒作吧

对刘翔这事保持中立…………但对男足确实不太满意!!有时也想不明白:我地中国十几亿人口,点解仅仅系找十几个人组支强队都组吾到??巴西人口1。7亿左右,人地德国才8000多万。。。。。但系人地的国足.........

原帖由 iamkenny 于 2008-8-19 02:52 AM 发表
对刘翔这事保持中立…………但对男足确实不太满意!!有时也想不明白:我地中国十几亿人口,点解仅仅系找十几个人组支强队都组吾到??巴西人口1。7亿左右,人地德国才8000多万。。。。。但系人地的国足.........  ...

请多留意一个数据,足球人口
即系注册嘅足球运动员,我谂呢个数字更有说服力^_^

对于刘翔嘅事,我寻日一直睇相关报道。我觉得史冬鹏教练芦全彬讲嘅一番话,好值得思考
http://tv.sohu.com/20080818/n258976358.shtml

就我嘅理解,其实教练组确实係知道刘同学参赛嘅可能性唔高,但假如直接退赛,我谂带来嘅唔好嘅影响(各方面),绝对比依家大好多。正如某d同志们所讲,其实刘同学只系个执行者。从效果嚟睇,呢件事处理得仲算唔错嘅,至于标准,系根据主流意见的偏向。毕竟中国国情,好多时候以感情因素行先,我谂作出咁嘅决定,係可以为大部分中国人所接受嘅。

我都曾经参加过唔少体育方面嘅比赛,知道伤病对运动员嘅影响确实好大。对于运动员个人,我祝福佢早日康复啦,彻底咁休养疗伤!有心再跑嘅,一样会为你加油。同时,大家都唔好忘记,我哋有史冬鹏等运动员,唔好将目光净系盯係金牌选手嘅身上,所有付出过嘅运动员,都好值得我地去呐喊助威,过多咁将目光压响所谓嘅金牌大热身上,先至係1356压力嘅源泉!

评分

鹰眼 + 150

现在是人称  :刘"降"

原帖由 BEN 于 2008-8-18 10:14 PM 发表

都话骗点击咯, 你地争论得越劲, LZ越开心啦.

老实讲  我又真系好开心呢

都未试过发张帖半日就有800几的点击呢

真系要学娃后罗雪娟讲句   多谢吾喜欢我同好喜欢我的人  

无你地  点可以有甘高的点击喔

多谢晒啊

你地继续啦  大大力甘   哈哈

继续路过.........